Πόντος - Παναγία Σουμελά

11ήμερη εκδρομή στον Πόντο & Παναγία Σουμελά με το γραφείο Ζαφείρης

Προορισμός: Πόντος - Παναγία Σουμελά


Πόντος & Παναγία Σουμελά (11ήμερη Εκδρομή)

Απολαύστε ένα φανταστικό ταξίδι στον Πόντο και δείτε την Παναγία Σουμελά, οργανωμένα από το γραφείο Ζαφείρης.

 • 1

  Ναύπλιο – Ξάνθη

  Αναχώρηση από Κόρινθο 6:00 π.μ., μέσω εθνικής η παλαιάς οδού με προορισμό την Ξάνθη και τις ανάλογες στάσεις για καφέ και ξεκούραση. Εν συνεχεία φτάνουμε στον Πλαταμώνα γύρω στις 1:30 μμ για να γευματίσουμε. Μετά το φαγητό, κάνουμε μια στάση για καφέ πριν την Καβάλα και εν συνεχεία παίρνουμε την Εγνατία οδό με κατεύθυνση την Ξάνθη η Κομοτηνή Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

 • 2

  Ξάνθη – Κωνσταντινούπολη

  Μετά το πρωινό αναχώρηση για Κήπους (σύνορα), έλεγχος και διέλευση των συνόρων. Στην συνέχεια αναχώρηση για Ραιδεστό. Άφιξη παραμονή για φαγητό το μεσημέρι και ξεκούραση. Μετά την Ραιδεστό αναχώρηση για την Βασιλεύουσα. Άφιξη στην Κωνσταντινούπολη και πριν πάμε στο ξενοδοχείο περνάμε βλέπουμε το οικουμενικό Πατριαρχείο, την Παναγία των Βλαχερνών όπου εψάλλει για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος, θα δούμε τα χερσαία τείχη της Κων-πολης, Γεδήκουλε (Επταπύργιο) και την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί με το ονομαστό Αγίασμα και τους Τάφους των Πατριαρχών μας. Άμεση επιβίβαση και εν συνεχεία φτάνουμε στην πλατεία ταξίμ, στο ξενοδοχείο όπου έχουμε την πρώτη μας διανυκτέρευση στην Τουρκία. Τακτοποίηση δείπνο και ελεύθεροι επιλογής .

 • 3

  Κωνσταντινούπολη – Σαφράμπολη

  Πρόγευμα και εν συνεχεία μέσω Νικομήδειας (izmit), Μπόλου (αρχαίο βιθύνιο), άφιξη στην Σαφράμπολη την πόλη του σαφρανιου (του κρόκου δηλαδή) Επίσκεψη στην Ελληνική συνοικία όπου βρίσκετε και ο Ναός του Αγίου Στεφάνου,(σήμερα Τζαμί) και την γραφική Σαφράμπολη με σπίτια του 19ου αιώνα. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 • 4

  Σαφράμπολη – Σαμψούντα

  Μέσω Ολγασου (ilgaz) Δοκιάδας, Μερζιφούντας την γενέτειρα της Αγίας Βαρβάρας, Κάβζας, Καβακίου, άφιξη στα παράλια του Πόντου, στην Σαμψούντα. Στην περιήγησης τις πόλης θα δούμε την συνοικία της Αγίας Τριάδας, όπου υπήρχαν 4 Ελληνικά σχολεία, το Τσινέκειο Γυμνάσιο, το Αρρεναγωγίο, το Μικτό Νηπιαγωγείο και το Παρθεναγωγείο. Σήμερα υπάρχουν μόνο τα δυο. Παλαιά αρχοντικά του 20ου αιώνα, αρχιτεκτονικά δείγματα της χρυσής εποχής. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 • 5

  Σαμψούντα – Τραπεζούντα

  Συνεχίζουμε κατά μήκος των ακτών του Εύξεινου Πόντου. Αφού περάσουμε από την αρχαία πόλη Θεμησκειρα πρωτεύουσα των Αμαζόνων, την Οινόη, την Φάτσα, φτάνουμε στα Κοτύωρα (Ordu) όπου θα δούμε τον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής και ακριβώς δίπλα, τις βάσεις από την Ψωμιάδειο Αστική Σχολή. Συνεχίζουμε για την Κερασούντα, πόλη παραγωγής κερασιών και των φουντουκιών.. Επίσκεψη στον Ναό του Αγίου Νικολάου,(σήμερα μουσείο). Άφιξη το απόγευμα στην Τραπεζούντα. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 • 6

  Τραπεζούντα

  Σήμερα η μέρα είναι αφιερωμένη για να γνωρίσουμε το Ελληνικό Χριστιανικό στοιχείο της Τραπεζούντας και την σύγχρονη πόλη. Ξεκινάμε με επίσκεψη στην Αγία Σοφία (μουσείο), Παναγία Χρυσοκεφαλου (τζαμί), Άγιο Ευγένιο (τζαμί), την Μονή Θεοσκέπαστου και την βίλα του Καπαγιαννίδη. Ελεύθερος χρόνος στην αγορά. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 • 7

  Τραπεζούντα - Παναγία Σουμελά

  Πρωινό και ημέρα αφιερωμένη στη επίσκεψη των εκκλησιών (η πόλη υπήρξε μια μικρή Κωνσταντινούπολη). Το ενδιαφέρον μας θα επικεντρωθεί στο θρυλικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, χτισμένη σαν αετοφωλιά πάνω στα Ποντιακά Όρη. Φημισμένο μοναστήρι που ίδρυσαν οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος το 385. Μετά από μια υπέροχη διαδρομή φθάνουμε στη Μονή όπου χρόνος για περιήγηση και προσκύνημα. Το περίφημο μοναστήρι στην Ματσούκα κτισμένο πάνω σε βράχο, βαθιά ριζωμένης στην καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού. Καθοδόν στάση στης Τρίχας το γεφύρι, και επιστροφή στο ξενοδοχείο δείπνο, διανυκτέρευση.

 • 8

  Τραπεζούντα – Αμάσεια

  Πρόγευμα και σήμερα προορισμός μας είναι η Αμάσεια. Περνώντας από τα Πλάτανα, την Έσπια, από την οποία καταγόταν η Ταμάμα, κόρη του παπά, όπως και το ταμάμ (το οκ που λένε οι Τούρκοι),την Πουλατζάκι, πατρίδα του Λ.Ιασωνίδη, το Πολεμόνιο, το Ιασώνιο άκρο που θα μας θυμίσει την Αργοναυτική εκστρατεία του Ιάσωνα, όπου πάνω στον αρχαίο βωμό του Δία χτίσθηκε πρωτοχριστιανική βασιλική και άφιξη στην γραφική Αμάσεια, πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου του Πόντου επί Μιθριδάτη, γενέτειρα του Στράβωνα,(Πατέρας της Ιστορικής Γεωγραφίας) μια μικρή πόλη κτισμένη στο Φαράγγι Γιεζίλ Ιρμάκ, στις δύο όχθες του ποταμού Ίρι, στην οποία δεσπόζει η ακρόπολη των αρχαίων χρόνων. Θα ανηφορήσουμε το λόφο όπου σώζεται ολόκληρη η αρχαία πόλη, για να επισκεφθούμε τους σκαμμένους τάφους ελληνιστικής εποχής. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 • 9

  Αμάσεια – Κωνσταντινούπολη

  Πρωινό και αναχωρούμε για Κωνσταντινούπολη με τις ανάλογες στάσεις για καφέ, φαγητό το μεσημέρι και αργά το απόγευμα φτάνουμε, στην Κωνσταντινούπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ελεύθεροι στο κέντρο Ταξίμ. Δείπνο, διανυκτέρευση.

 • 10

  Κωνσταντινούπολη - Ξάνθη

  Μετά το πρωινό κάνουμε μια επίσκεψη όσοι θέλουν στην Αγιά Σοφιά και ελεύθεροι επιλογής έως τις 12:00μμ για τα τελευταία ψώνια μας. Ώρα 12:00μμ Επιβίβαση στο πούλμαν και άμεση αναχώρηση για Ύψαλα. Σύνορα, τελωνιακός έλεγχος των συνόρων και συνεχίζουμε για Ξάνθη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ελεύθεροι όσοι θέλουν για την Παλαιά πόλη της Ξάνθης. Διανυκτέρευση.

 • 11

  Ξάνθη – Κόρινθος

  Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε για το ταξίδι της επιστροφής. Με τις ανάλογες στάσεις κατά την διαδρομή μας, για φαγητό, καφέ και λίγη ξεκούραση, αργά το απόγευμα γεμάτοι εντυπώσεις και ανάμεικτα συναισθήματα για όσα είδαμε σ’ αυτό το ταξίδι, φτάνουμε στην δική μας πόλη, την Κόρινθο.